Moje ime je Vanda Winter.

Akademska sam glumica i vokalna solistica. Sklonost umjetničkom izražavanju i kreativni pogled na svijet oduvijek su bili neizostavni dio mog identiteta te igrali važnu ulogu u mojem, kako osobnom, tako i profesionalnom rastu i razvoju.

Imala sam 13 godina kada sam se kao članica vokalno-plesne skupine posve neočekivano istaknula u emisiji popularnog televizijskog dječjeg glazbenog natjecanja i 14 godina kada sam, ohrabrena tim iskustvom, upisala prve satove pjevanja kod profesorice Ljiljane Labazan na zagrebačkoj Rock Akademiji. Već s 15 godina dobila sam iznimnu šansu ostvariti prve značajnije solističke nastupe u tv - emisijama, uz bok Big Banda HRT-a, a sa 17, uz rame pokojnog velikana hrvatske pop-glazbe, Dine Dvornika, koji me pozivom na suradnju prvi put približio široj publici.

Poslije toga, kratko sam se fokusirala na glazbenu karijeru, te tako zaradila i prvu nagradu festivala mladih glazbenika; odlukom radijskih urednika Hrvatske uručen mi je Grand Prix festivala "Oni dolaze". No, bile su to moje formativne godine u kojima sam zapravo željela nastaviti svoje obrazovanje, ali i dublje istražiti svoj scenski potencijal, a poziv na audiciju za mjuzikl u profesionalnoj kazališnoj produkciji, otvorio mi je nova vrata i pokazao smjer u kojem su se moji različiti interesi prirodno stopili u jedinstveni izbor - kazalište. Zahvaljujući dvjema ulogama i ključnom iskustvu rada u produkcijama profesionalnog kazališta, počela sam "napipavati" vlastiti glumački potencijal, a potpuno sam mu se posvetila za vrijeme četverogodišnjeg studija glume na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

Dramska umjetnost tako je oplemenila moj vokalni i glazbeni izraz, kao što danas nerijetko svoje uloge u kazalištu, na radiju ili pred kamerom najprije osjetim i povežem se s njima kroz glazbu. Moja karijera glumice do danas je osim formalno, diplomom Akademije dramske umjetnosti, okrunjena prekrasnim, nezamjenjivim iskustvom rada u kazalištu, na radiju, televiziji i filmu, pri glasovnim sinkronizacijama crtanih filmova i igranih serija, zatim, ulogama u mjuziklima, u operi i rock-operi, u komedijama, dramama, glazbenim dramama, dječjim predstavama i tv serijama. Status vokalne solistice i nadalje gradim nastupajući s afirmiranim instrumentalistima, različitim bendovima i orkestrima, među kojima su Orkestar kazališta Komedija, Orkestar opere Hrvatskog Narodnog Kazališta u Zagrebu, zatim, Varaždinski komorni orkestar, Big Band, Tamburaški orkestar i Simfonijski orkestar HRT-a, te Zagrebačka filharmonija. U stalnom sam angažmanu ansambla kazališta "Komedija", a moj dosadašnji rad prepoznala je i struka te odala priznanje dvjema Nagradama hrvatskog glumišta.