Moje ime je Vanda Winter.

Akademska sam glumica i vokalna solistica.

Imala sam 13 godina kada sam nastupila u emisiji popularnog televizijskog dječjeg glazbenog natjecanja i 14 kada sam se, ohrabrena i ponesena tim iskustvom, odvažila uzeti prve satove pjevanja kod profesorice Ljiljane Labazan na zagrebačkoj Rock Akademiji. S 15 godina dobila sam šansu ponovno nastupiti na televiziji, no ovaj put s nešto zrelijim repertoarom i u suradnji s tadašnjim Big Bandom HRT-a. Sa 17 sam se predstavila i široj publici, pjevajući uz pokojnog velikana hrvatske pop-glazbe, Dinu Dvornika. Poslije toga sam se, privodeći kraju gimnazijske dane i dalje fokusirala isključivo na glazbu, te sam na tom putu osvojila glavnu nagradu festivala mladih glazbenika; odlukom radijskih urednika Hrvatske uručen mi je Grand Prix festivala "Oni dolaze". No, bile su to i dalje moje formativne godine. Željela sam se kompletnije razvijati kao izvođač, ali i dalje se obrazovati. Poziv na audiciju za mjuzikl promijenio je sve čemu sam dotad težila na sceni. Zahvaljujući iskustvu rada u produkcijama profesionalnog kazališta, počela sam s više pouzdanja istraživati vlastiti glumački potencijal, a potpuno sam mu se predala upisavši studij glume na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

Dramska umjetnost tako je oplemenila moj vokalni i glazbeni izraz, kao što danas nerijetko svoje uloge u kazalištu, na radiju ili pred kamerom najprije osjetim i povežem se s njima kroz glazbu. Karijera mi je do danas okrunjena prekrasnim, nezamjenjivim iskustvom rada u kazalištu, na radiju, televiziji i filmu, pri glasovnim sinkronizacijama crtanih filmova i igranih serija, zatim, ulogama u mjuziklima, u operi i rock-operi, u komedijama, dramama, glazbenim dramama, dječjim predstavama i tv serijama. Surađivala sam s brojnim teatrima, među kojima su ZGK Komedija, GK Trešnja, HNK Zagreb i Split, Kazalište Ulyssess, Kazalište Planet Art, Teatar Exit, GD Histrion, i dr.

Status vokalne solistice i nadalje gradim nastupajući s afirmiranim instrumentalistima, različitim bendovima i orkestrima, među kojima su Orkestar kazališta Komedija, Orkestar opere Hrvatskog Narodnog Kazališta u Zagrebu, zatim, Varaždinski komorni orkestar, Jazz orkestar, Tamburaški orkestar i Simfonijski orkestar HRT-a, orkestar Oružanih snaga RH, te Zagrebačka filharmonija. U stalnom sam angažmanu ansambla kazališta "Komedija", a moj dosadašnji rad priznala je i struka dvjema Nagradama hrvatskog glumišta.